Svake godine, 14. juna, zemlje širom sveta proslavljaju Svjetski dan donatora krvi. Adekvatna snadbjevenost krvlju je jedna od ključnih komponenti efikasnog zdravstvenog sistema. Preporuke SZO su da bi nivo dobrovoljnog davalaštva krvi u Crnoj Gori trebao da bude minimum 4 odsto. Prema statistici ZTCG 2,8% stanovnika Crne Gore je pomoglo u davanju krvi, od ovog malog broja davalaca samo 42 odsto je dobrovoljnih davalaca, dok je 58 odsto onih koji to urade iz porodične obaveze.

Doniranjem krvi se unapređuje se solidarnost zajednice i socijalna kohezija podstičući ljude da se brinu jedni o drugima i da stvaraju odgovorni i brižljivu zajednicu. Transfuzijom krvi sačuvaju se milioni života svake godine. Dodatno tranfuzija ima esencijalnu ulogu u zaštiti majke i djece, kao i prilikom hitnog odziva na elemente nepogode i prirodne katastrofe.


Tokom istorije bilo je različitih, čudnih vjerovanja o krvi, a prva transfuzija čovjeka uključivala je stavljanje krvi jagnjeta u pacijenta koji je trpio blagi oblik ludila. Smatralo se da možda krv nježnog stvorenja kao jagnje može pomoći čovjeku da smiri svoje ludilo. A prvi zvanični datumi uspješnih transfuzija datiraju od 1818 godine.

Iako jedinica krvi izgleda mala, pacijentima koji se suočavaju sa hitnim stanjima je nada za život. Doniranjem krvi jačamo altruizam, kako bi krv čekala pacijenta a ne pacijent krv.