upoznaj-eu-modul1_8Prvi modul intenzivnog kursa ''Upoznaj Evropsku uniju'' održan je u Kolašinu od 18-20. novembra 2011. Na modulu je učestvovalo po pet učenika iz pet crnogorskih srednjih stručnih škola: Srednja ekonomska škola ‚‚Mirko Vešović'' iz Podgorice, Srednja elektro-tehnička škola ‚‚Vaso Aligrudić'' iz Podgorice, Srednja mješovita škola ''Niko Rolović'' iz Bara (poljoprivredni smjer), Srednja mješovita škola ‚‚Danilo Kiš'' iz Budve (turistički smjer) i Srednja medicinska škola ‚‚Dr Branko Zogović''.

 

Projekat je finansiran od strane Evropske unije, po sredstvom Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, a sufinansiran je od strane Komisije za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću 2011. 

Na samom početku odrađene su uobičajne igrice upoznavanja kako bi se učesnici što bolje upoznali i kako bi se stvorila prijatnija atmosfera za rad u kojoj će učesnici slobodno iskazivati svoje mišljenje i postavljati pitanja. Nakon neformalnog uvoda uslijedilo je predavnje o istorijatu Evropske unije. Učenicima je predstavljena osnovna ideja Evropske unije i ciljevi formiranja. Posebno im je bio zanimljiv proces proširenja i put Crne Gore ka Evropskoj uniji. Predavanje o institucijama Evropske unije učenicima je pomoglo da bolje razumiju ulogu Savjeta, Parlamenta, Komisije i drugih institucija o kojima su imali priliku da slušaju svakodnevno u medijima. Veliko intresovanje probudila je i prezentacija posvećena ljudskim pravima u Evropskoj uniji, ali i pravnom sistemu Unije uopšte.

Dio koji je bio najzanimljiviji srednjoškolcima je vršnjačka edukacija. U sklopu ove radionice učesnici su učili kako da na najbolji način prenesu stečeno znanje svojim vršnajcima. Posebno su zanimljive bile vježbe simulacije u kojima je improvizovan rad jedne radionice vršnjačke edukacije. Učesnici su istakli da je ova radionica uticala da steknu samopouzdanje i slobodnije govore pred grupom. Svaki slobodan trenutak iskorišten je za druženje i bolje upoznavanje učenika iz četiri crnogorska grada. Na kraju kursa bilo je vidno da svi učesnici željno iščekuju novo druženje.

TV Vijesti, Učenici Elektrotehničke škole ‚‚Vaso Aligrudić” iz Podgorice o učešću na Juventas-ovom prvom modulu “Upoznaj EU”.