naslovna

U sklopu produženog projekta „Srednjoškolski stav“ koji realizuje Unija srednjoškolaca u saradnji sa NVO Juventas, a uz finansijsku podršku fondacije SHL (Schüler Helfen Leben) iz Berlina, održana je Prva Generalna Skupština Unije srednjoškolaca Crne Gore, od 23. do 25. oktobra 2015. godine u hotelu Iberostar Bellevue, u Bečićima.

Na otvaranju Generalne skupštine su govorili predstavnici upravljačkih tijela UNSCG-a, Milić Dujović, predsjednik Skupštine UNSCG Jovan Bojović, predsjednik Upravnog odbora UNSCG, predstavnici relevantnih institucija, Veljko Tomić, v.d. generalnog direktora Direktorata za opšte srednje, srednje stručno i obrazovanje odraslih iz Ministarstva prosvjete; Radovan Popović, v.d. direktora Zavoda za školstvo; Dragana Dmitrović, direktorica Ispitnog centra; Jelena Miljanić, Koordinatorka programa UN za osnaživanje mladih i izvršna direktorica Ivana Vujović ispred NVO Juventasa kao nosioca projekta. Generalnoj skupštini je prisustvovalo preko 50 delegata -predstavnik učeničkih parlamenata iz 45 srednjih škola na teritoriji Crne Gore.

Prvog dana konferencije zaključeno je da učenički parlamenti predstavljaju snažan stimulans sveukupnom razvoju društva, počev od uticaja u svojim školama, lokalnoj zajednici pa do cjelokupnog obrazovnog sistema, a sve to kroz razvoj učeničkog aktivizma i međusobne komunikacije.

Tokom trajanja konferencije, naglasak je bio na akcijama i projektima koje je menadžment Unije srednjoškolaca Crne Gore predstavio u svom Godišnjem planu, među kojima najbitniji predstojeći „ Dan srednjoškolaca“ koji se obilježava 17. novembra, a zatim i jedna od najvećih volonterskih akcija koja će se realizovati u aprilu mjesecu 2016. godine, gdje se planira angažovanje oko 2000 srednjoškolaca, pod nazivom “Dan čojstva”. Fokus je bio na izradi samog koncepta u realizaciji pomenutih događaja, a koji je podijeljen u različite etape, gdje su doprinos dali svi učesnici konferencije u predlaganju i osmišljavanju konkretnih ideja i načina djelovanja kojima će se skrenuti pažnja na prava srednjoškolaca i stimulisati njihova aktivnost kroz rad učeničkih parlamenata.

U zaključcima konferencije govorilo se o efikasnosti rada same Unije, kao jedne od najvećih omladinskih organizacija koja predstavlja i zagovara prava više od 30000 srednjoškolaca, o kontinuitetu dobrih rezultata, motivaciji, komunikaciji između članova upravnog tijela Unije, kao i između Unije i učeničkih parlamenata širom Crne Gore koji čine važnu kariku između srednjoškolaca, zajednice i društva u cjelini.

Agendu I Generalne skupštine srednjoškolaca Crne Gore možete pogledati ovdje.