ucesce-juventasa 2 20130412 1414535487


Ezcaray, La Rioha, Španija
30. mart - 6. april 2013.

Od 30. marta do 6. aprila 2013. godine, predstavnice Juventasa (Ivana Živaljević, Jelena Dacić i Marija Ružić) prisustvovale su Youth in Action seminaru “In-Expert-Li“ (Intercultural Exchange of Experts on Learning Inclusion), koji se održao u Ezcaray-ju, i pokrajini La Rioha, Španija. Domaćin seminara bila je španska omladinska organizacija Gantalcalá (www.gantalcala.org). Projekat “In-Expert-Li”je finansiran od strane Evropske komisije, u okviru akcije 3.1 programa “Mladi u akciji”.

Treningu je prisustvovalo 26 učesnika iz sledećih organizacija:

  • Asociación Gantalcalá – vodeća organizacija (Španija) - www.gantalcala.org

  • Beyond Barriers Association (Albania) - www.beyondbarriers.org

  • Culture Goes Europe (CGE) – Soziokulturelle Initiative Erfurt e.V. (Njemačka) - www.cge-erfurt.org

  • Vicolocorto (Italija) - www.vicolocorto.org

  • Youth Association creACTive (Makedonija) - www.kreaktiv.mk

  • Juventas (Crna Gora) – www.juventas.co.me

  • Asociatia Tinerilor Formatori pentru Promovarea Dezvoltarii Rurale ATFPDR (Rumunija) - www.atfpdr.eu

  • Centar za omladinski i društveni razvoj “RES POLIS” (Srbija) - www.respolis.com

Seminar “In-Expert-Li” je održan u cilju okupljanja omladinskih eksperata iz osam različitih zemalja radi zajedničkog rada i razmjene pozitivnih iskustava vezanih za interkulturalnu inkluziju, kao i zbog sticanja novih kulturnih i jezičkih vještina kroz metodologiju neformalnog obrazovanja. Sve organizacije su imale priliku da predstave svoj rad i primjere dobre prakse u omladinskom radu u svojim zemljama, kao i da razmjene ideje o budućim zajedničkim „Youth in Action“ i drugim projektima.

Predstavnice Juventasa su kao primjer dobre prakse predstavile IPA projekat prekogranične saradnje Crne Gore i Bosne i Hercegovine „Mladi u zajedničkoj akciji“. Ovaj projekat je realizovan 2011. godine u trajanju od 11 mjeseci, a pri tom postigao odlične rezultate, uključivši 70 mladih iz obje zemlje koji su imali priliku da sarađuju i da sprovode zajedničke projekte.

youthinaction

agencianacionalespanola