1909412 10202215322079353 976046153 o

Our local community is European citizen“ bila je tema treninga u Topoli, koji je održan u periodu od 20-27. februara 2014. godine, na kome se našao i Juventas. Pored predstavnika Crne Gore, na ovom treningu učestvovalo je još osam zemalja (Italija, Poljska, Rumunija, Turska, Hrvatska, Makedonija, Albanija, Kosovo). Ovoga puta, Juventasove predstavnice bile su Emina Hot, Jelena Topalović i Jelena Kaluđerović.

Oko 30 uključenih mladih iz različitih evropskih zemalja dobilo je priliku da se bolje informišu o Evropskoj uniji, čime su bili u mogućnosti da dopune postojeća znanja, dok su predstavnici zemalja pristupnica mogli dublje da razmisle o obavezama koje njihove države trebaju da ispune kako bi postale članice EU. Pored predstavljanja programa kojima se organizacije bave, svi učesnici su dobili priliku da predstave i svoju zemlju, i to kroz Interkulturalno veče, tokom koga su ostale učesnike upoznavali sa svojom tradicijom, kulturom, turističkim mjestima i hranom po kojima je ta zemlja prepoznatljiva.

Neke od obrađenih tema treninga bile su i upoznavanje sa radom institucija Evropske unije i pregovaračkim poglavljima, korišćenjem različitih metoda rada (gluma, grupni i individualni rad). Kao vrlo korisna tema treninga za naše predstavnice, bila je i mogućnost da čuju iskustvo drugih zemalja koje su već postale članice EU, a pogotovo teme koje se tiču razvoja ovih zemalja nakon ulaska u Evropsku uniju.