PravilanaUpotreba

Osigurajte užitak i time što ćete imati uz sebe kondom koji znate kako da iskoristite. Slijedi mali podsjetnik za sve – i početnike i iskusne.

1.       Prije otvaranja ili prilikom kupovine kondoma, provjeri njegov rok trajanja.

2.       Provjeri kažiprstom i palcem ima li u vazduha u pakovanju. Ukoliko nema, znači da je pakovanje oštećeno i da je kondom nesiguran.

3.       Kada otvaraš pakovanje, važno je da kondom ne oštetiš noktom, oštrim dijelom paketića ili dijelom nakita. Nikako ne otvaraj kondom oštrim predmetima ili zubima!

4.       Kondom istisni iz vrećice (nikako ga ne izvlači prstom ili nekim pomoćnim sredstvom) i zatim palcem i kažiprstom pritisni njegov zadnji dio (tzv kapicu), kako bi se iz kondoma izbacio višak vazduha. Ukoliko vazduh ostane u kapici, kondom može puknuti ili skliznuti za vrijeme odnosa (a to sigurno ne želiš)!

5.       Prije stavljanja kondoma, postoji još jedan važan korak – provjeri je li kondom namotan na spoljnu stranu. To lako možeš provjeriti ako lagano duneš u njega (ne prstom!!!) Ukoliko je sve OK, jednom rukom drži vrh. a drugom rukom ga odmotaj duž polnog organa.

6.       Ako ti se dogodi da je kondom okrenut naopačke odnosno da je namotan na pogrešnu stranu, ne okreći ga. Baci ga i upotrijebi drugi jer se na njemu možda zadržala sperma ili tečnost koja može prenijeti neku infekciju.

7.       Pazi da kondom ostane na mjestu, za vrijeme cijelog odnosa. Ukoliko se dogodi da padne, upotrijebi novi.

8.       Nemoj ga koristiti u kombinaciji sa lubrikantima na bazi ulja (čokolada, šlag, ulje, vazelin), jer ga oni mogu oštetiti. Lubrikanti na bazi vode dostupni su u većini prodavaonica. Isti kondom ne možeš koristiti dva puta, niti dva kondoma u isto vrijeme.

9.       Ako se dogodi da kondom pukne za vrijeme odnosa, prekinite odnos i zamijenite ga. U tom slučaju konsultujte se sa ginekologim ili urologom kako bi dobili informacije o prevenciji mogućne trudnoće ili prenosa infekcija.

10.   Nakon ejakulacije, izvuci penis dok je još u erekciji i pritom pazi da kondom ne klizne. Nakon toga kondom možete skinuti, ali tako da njegov sadržaj ne dođe u kontakt s tijelom partnerke ili partnera.

11.   Kondom zamotajte u maramicu i bacite u kantu za smeće, a ne u WC školjku, jer će ostati plutati i iznenadiće vaše roditelje, kada se vrate kući.

Uživajte i budite sigurni!

Korišćen tekst i fotografija sa portala: www.pazisex.net