PREDSTAVAPredstava „Pometnje pitomca Terlesa“, koja će premijerno biti izvedena 15. maja, ima za cilj da utiče na promjenu u društvu u kome su, kako je saopšteno, prisutni homofobija, seksizam i sve forme diskriminacije koje sistematski negiraju individualna prava.

To je danas poručeno na pres konferenciji nevladinih organizacija (NVO) Alternativna Teatarska Aktivna Kompanija (ATAK) i Juventas povodom predstave „Pometnje pitomca Terlesa“, koja je pisana po istoimenom romanu Roberta Muzila, a koja se bavi problemima koje adolescenti homoseksualne orijentacije imaju u svojim životima.

Adaptaciju romana slavnog austrijskog pica uradio je dramaturg Vasko Raičević, a pitomca Terlesa glumi crnogorski glumac Marko Todorović. Producenti predstave su Dragana Tripković i Slobodan Radović, a partneri na projektu su LGBTIQ asocijacija Queer Montenegro i Kulturno-informativni centar „Budo Tomović”.

Predstavnica NVO Juventas, Jelena Čolaković, kazala je da je projekat „Pometnje pitomca Terlesa“ dobar primjer kako pozorišna umjetnost može biti socijalno angažovana.

„Umjetnost, u slučaju predstave „Pometnje pitomca Terlesa“, predstavlja svjestan napor da se učestvuje u promjeni. Ona podstiče kritičko mišljenje, inspiriše individualce na timski rad i otvara nove horizonte“, pojasnila je Čolaković.

Ona je kazala da je posebnost navedenog projekta u tome što, kako je istakla, prevazilazi uobičajene okvire u kojima umjetnost funkcioniše.

„Napori koje, u ovom slučaju ulaže pozorišna umjetnost, posvećeni su izazovima sa kojima se određeno društvo suočava, a tiče se rasizma, seksizma, homofobije ali i svi drugih formi diskriminacije koje sistematski negiraju individualna prava i mogućnosti po različitim osnovama“, ukazala je Čolaković.

Izvršna direktorica NVO ATAK, Dragana Tripković,  smatra da je bavljenje umjetnošću kroz aktivizam osnova današnjeg umjetničkog izraza ali dakako je naglasilanezavisna produkcija u Crnoj Gori zavisi „sama od sebe, novinara i rijetkih partnera i prijatelja“.

„Radimo predstavu sa budžetom od oko četiri hiljade eura i nadamo se da ćete vidjeti kako se sa malo novca može dostići ozbiljan umjetnički kvalitet“, kazala je Tripković.

Ona je naglasila da Kulturno-informativni centar „Budo Tomović“ predstavlja, kako je kazala, utočište za sve koji žele da se bave umjetnošću na način na koji je iskren i potreban vremenu u kojem živimo.

Režiser Zoran Rakočević, kazao je da glavnu temu predstave, nasilje, prati suzbijanje homoseksualizma kao usputne teme.

„Pokušali smo da aktualizujemo tekst kroz problem mladog crnogorskog adolescenta koji odrasta u društvenoj čorbi, koja rađa nasilje i stvara subkulture i navijačke hunte što često kulminira u zločin. Potrudili smo se da učitamo to što adaptacija ove monodrame može da nosi danas“, objasnio je Rakočević.

On smatra da su male alternativne scene srž društva i da tretiraju, kako je kazao, ono suštinsko i najpotresnije sa čime se čovjek svakodnevno susrijeće.

„Apelujem da se povede računa o NVO sektoru u kluturi i malim scenama jer su male scene srž društva“, poručio je Rakočević.

Glavni glumac, Marko Todorović, smatra da je roman aktuelan iako je, kako je naveo, pisan na početku prošlog vijeka.

„Mislim da je projekat jako društveno angažovan, i iako je roman pisan početku  20. vijeka, mislim da je jako aktuelan i da govori o problemima sa kojima se mladi često suočavaju , kao i kako se nose sa njima i društvom koje je ograničeno“, objasnio je Todorović.

Projekat „Pometnje pitomca Terlesa” se realizuje kroz program malih grantova u okviru projekta „Doprinos unapređenju kvaliteta života LGBT osoba“ koji sprovode NVO Juventas, Kvir Montenegro i Inistitut za pravne studije, u partnerstvu sa Ministarstvom ljudskih i manjinskih prava, a podržava ga Delegacija Evropske Unije u Crnoj Gori.

Premijera predstave „Pometnje pitomca Terlesa“, na koju će ulaz biti besplatan, će biti izvedena 15. maja u 21 sat u sali Dodest u Kulturno informativnom centru „Budo Tomović“.

Repriza prestave biće održana 16. maja u Kulturno-informativnom centru "Malesija".