Nacrt zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda trebalo bi što prije da bude na dnevnom redu sjednice Skupštine Crne Gore, jer je javna rasprava o tom aktu završena u decembru.

Nepunih godinu dana je prošlo, od kako je urađen Nacrt zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda, a njegovo usvajanje i implementacija i dalje čekaju.

NVO Juventas i CeMI više puta su apelovali prije početka turističke sezone, na značaj što ranijeg usvajanja i implementacije ovog zakona, međutim odgovor je izostao.  Postavlja se pitanje zašto i zbog čega se prolongira predlaganje zakona Skupštini na usvajanje i implementaciju?

Novim Zakonom o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda, jasno definiše zabrana pušenja na javnim prostorima i radnim prostorima. Implementacijom tog zakona poništavaju se sporne odredbe Zakona o taksama na upotrebu duvanskih proizvoda, akustičnih i elektroakustičnih uređaja, kojim je trenutno predviđeno, da ugostitelji plaćaju taksu, u iznosu od jedan euro po metru kvadratnom, ukoliko žele omogućiti pušenje u ugostiteljskom objetku. Skrećemo pažnju na prošlogodišnji podatak da je od takse na upotrebu duvanskih proizvoda za četiri i po godine (od kada se naplaćuje do 2017), državni budžet je prihodovao samo 2,14 miliona eura, dok su izdvajanja za liječenja malignih i kardiovaskularnih oboljenja izazvanih pušenjem, višestruko veća.

Trebalo što prije unaprijediti znanje i ojačati kapacitete inspekcijskih službi za postupanje po Zakonu o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda, obzirom da nadležne inspekcijske službe, do sada nijesu postupale po aktuelnom Zakonu o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda, tj. sankcionisale upotrebu duvanskih proizvoda na javnim mjestima, koja nisu ugostiteljski objekti.

Potrebno je kontinuirano podsjećati da je Crna Gora potpisala Okvirnu konvenciju kontrole duvana (FCTC) i time se, kako su pojasnili, obavezala da će sprovoditi dosljednu politiku u oblasti kontrole duvanskih proizvoda.

U proteklih pola godine bilo više događaja kojima su, kako su naveli, predstavnici vlasti prekršili konvenciju. Tako smo imali pozdravljanje otvaranja rada novog duvanskog komninata, od strane trenutnog potpredsjednika Vlade za ekonomski sistem i finansije i tadašnjeg gradonačelnika Podgorice, kao i organizovanje Samita ministara finansija, guvernera i direktora poreskih uprava, prilikom kojeg je predstavnik jedne duvanske kompanije aktivno lobirao za izmjenu akciznog kalendara u cilju snižavanja akciza na duvanske proizvode, što se i dogodilo na prvoj sjednici vlade nakon održanog Samita.

Posljednji podaci Instituta za javno zdravlje ukazuju na porast broja pušača i to za 4,4 odsto. A porast broja pušača i izloženost duvanskom dimu je u direktnoj vezi sa zabrinjavajućim izdvajanjem novca za liječenje kardiovaskularnih i malignih oboljenja.

Rezultati analize SZO, kako su naveli, upozoravaju da će nesprovođenje odredbi o zabrani pušenja na javnim mjestima koštati Crnu Goru 10.514 života.

Ukoliko se zakon usvoji, dugoročno posmatrano smanjenje prevalence pušenja sačuvalo živote 37.522 građana Crne Gore, što predstavlja šest odsto ukupnog stanovništva naše zemlje. Dodatno, smanjila bi se izdvajanja za liječenje različitih kardiovaskularnih i malignih oboljenja, uzrokovanih pušenjem.

Podsjećamo, kada je nekadašnja državna zajednica SCG trebala da potpiše Okvirnu konvenciju o kontroli duvana, prije 18 godina, proces je išao prilično sporo, a predstavnici Ministarstva zdravlja su tada saopštili „da proces usvajanja usporava duvanska industrija.“

 

Da li je to i danas slučaj?