Juventas je 21. februara 2012. godine održao pres konferenciju povodom projekta ''Evropske vrijednosti za mlade'' na kojoj su predstavljeni rezultati istraživanja o stepenu informisanosti crnogorskih srednjoškolaca o Evropskoj uniji i procesu evropskih integracija, kao i njihovoj podršci pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji.

Istraživanje zajednički sprovode NVO Juventas, Centar za monitoring-CEMI i NVO Bonum. Projekat je finansiran od strane Evropske unije, posredstvom Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.

Istraživanje je sprovedeno među učenicima 32 crnogorske srednje škole, analizom 3593 važeća upitnika . Uzorak je izabran tako da obezbijedi statistički pouzdane procjene na nivou Crne Gore u cjelini. Izbor uzorka vršen je u dvije etape. U prvoj etapi izabrane su 32 srednje škole. Uzorački okvir, spisak svih srednjih škola u Crnoj Gori, obezbijeđen je od strane Ministarstva prosvjete u Vladi Crne Gore. Nakon završenog izbora škola, a u drugoj etapi izbora, unutar svake škole izabrano je najmanje jedno odjeljenje iz svakog od prva tri razreda (tri odjeljenja po školi).

Na konferenciji su govorili:

  • Ivana Vujović , predsjednica UO Juventas

  • Nicola Bertolini , Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori: „Mladi i EU"

  • Vesna Vučurović , Minsitarstvo sporta i prosvjete Crne Gore: Obrazovanje i EU" - TBC

  • Snežana Zečević , Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija: "Uloga mladih u procesu evropskih integracija"

  • Marija Ružić , Juventas: Predstavljanje projekta "Evropske vrijednosti za mlade"

  • Ivana Vujović , predsjednica UO Juventasa: Predstavljanje rezultata istraživanja.

Rezultate istraživanja možete preuzeti ovdje.