‚‚Crnogorsko narodno pozoriste"

CNP otvoreno je ponovo u maju 1997. godine. Taj važan društveni događaj početak je potrage za novim identitetom teatra. CNP svakog mjeseca ima jako zanimljiv repertoar u koji su uključene kako domaće, tako i predstave gostujućih pozorišta. Studenti imaju popust od 50% na karte za većinu predstava. Potrebno je pri kupovini karte pokazati indeks.


Adresa: Ul. Stanka Dragojevića 18, Podgorica, Crna Gora
Tel: +382 (0)20 664 074
Fax: +382 (0)20 664 082
E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Web: www.cnp.me

Kulturno informativni centar “Budo Tomović”

KIC Budo Tomović je javna ustanova kulture čiji je osnivač Glavni Grad Podgorica. Jedan je od najvažnijih kulturnih centara uRepublici čija djelatnost obuhvata organizovanje svih vrsta umjetničkih manifestacija i programa kao i kongresa, tribina ipromocija. Jedna od bitnih komponenata KIC-a je i alternativna pozirišna scena DODEST. Glavni program pozorišnogprograma ove ustanove je svakako FIAT-festival internacionalnog alternativnog teatra. Svake godine preko 30 koncerata održeugledni domaći i inostrani umjetnici iz svih muzičkih žanrova, od tradicionalne, preko klasične i urbane pa do aktuelne muzike.Ciklusi ‘’Mladi i muzika’’, ‘’Muzičke premijere’’, ‘’Majstori džeza’’ i ‘’Guitar Art Fluid’’ te manifestacije ‘’Praznik muzike’’,‘’Svjetski dan pleas’’, ‘’Podgorica Blues Summit’’ i ‘’Jazz Appreciation Month’’ čine raznovrsnost muzičke ponudeprepoznatljive u regionu. Filmski program čine ciklusi autorskog filma, nacionalnih kinematografija kao i premijere domaćihostvarenja.

Adresa: Ul. Vaka Đurovića 12 Podgorica
Tel: +382 20 664 235,
E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.;

Gradsko pozorište

Gradsko pozorište je nastavak Pionirskog pozorišta koje je osnovano u Podgorici 1951. Danas je jedini profesionalni teatar uCrnoj Gori koji predstave izvodi na tri scene: Dramskoj sceni za djecu, Lutkarskoj sceni za djecu i Večernjoj sceni. Igrajućidramske tekstove iz domaće i svjetske baštine, kao i komade savremenih autora, stasalo je u instituciju prepoznatljiveprogramske orijentacije i sugestivne scenske izražajnosti, koja je uticala na generacije pozorišne publike u Crnoj Gori.

Rezervacija karata

Radnim danima od 10 do 14h,
u Gradskom pozorištu,
I u KIC-u “Budo Tomović”

Adresa: Bokeška br.2

Tel: +382 81 665 087

Fax: +382 81 665 085

Web: www.pgpozoriste.me

E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Američki ugao

Američki ugao u Podgorici počeo je sa radom 13. novembra 2003. godine, u prostorijama Kulturno inforamtivnog centra «Budo Tomović». Otvoren je u saradnji Opštine Podgorica i Odjeljenja za medije i kulturu Konzulata SAD u Podgorici. On pruža informacije o SAD svim građanima koji imaju interes za upoznavanje američkih institucija, politike i kulture u najširem smislu. Otvoren je za javnost, za čitanje i istraživanje. Članstvo se ne naplaćuje. Svi zainteresovani građani mogu postati članovi, uz ličnu kartu. Biblioteka Američkog ugla sadrži knjige iz različitih oblasti (demokratija, političke nauke, pravo, ekonomija, umjetnost, književnost, enciklopedije, rječnici), a bogati knjižni fond se stalno proširuje. U Američkom uglu možete dobiti sve potrebne informacije o školovanju u SAD-u, studentskim razmjenama, zanimljivim radnim programima itd. Članovima Američkog ugla dostupne su i knjige sa pratećim materijalom, za pripremanje polaganja TOEFL, GRE, GMAT testova neophodnih za upis na američke univerzitete. Američki ugao posjeduje zanimljive dokumentarne video materijale a takođe i neke od najpozantijih američkih filmova svih vremena na video kasetama. U okviru američkog ugla često se organizuju književne i filmske večeri kao i predavanja američkih stručnjaka o raznim temama.

Adresa: Ul. Vaka Đurovića 12 Tel: +382(20)667065
Tel: +382(20)667066

E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Web: http://www.kicpodgorica.com/?action=americancorner

JU Umjetnička škola za muziku i balet “Vasa Pavić"

Djelatnost škole se manifestuje kroz teorijsku nastavu (stručno teorijski predmeti, opšteobrazovni predmeti) i praktičnu nastavu (solo instrument, odnosno glas, vokalni i instrumentalni sastavi), vannastavne aktivnosti, kulturnu i javnu djelatnost. U sklopu muzičke škole Vasa Pavić nalazi se i Osnovna baletska škola.

Adresa: Novaka Miloševa 42.

Tel: 020 231 853

Web: www.vasapavic.me

E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

JU Umjetnička škola osnovnog i srednjeg obrazovanja za talente“Andre Navara“

Škola ‘’Andre Navara’’ je osnovana 1992. godine. Ideja o osnivanju Škole nastala je iz potrebe Republike zanajdeficitarnijimkadrom - gudačima (violine, viole, violončela,kontrabasi. Muzička škola Andre Navara radi na tome da:
•da na vrijeme otkrije i prihvate izrazito muzički nadarenu djecu,
•da ih školuje pružajući im optimalne uslove za pravilan opšti razvoj I razvitak njihovih muzičkih sposobnosti,
•da ih osposobi za aktivno - profesionalno bavljenje muzikom na jednom od muzičkih instrumenata
•da ih osposobi za profesionalan rad na instrumentu za orkestarsku,
kamernu, solističku i koncertnu djelatnost i kolektivno muziciranje u
muzičkim ansamblima, orkestrima i filharmoniji.

Adresa: Prva proleterska 40.

Tel: 020 611 552

E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

‚‚Gradska knjižara"

U ponudi Gradske kjizare je veliki repertoar knjiga, stranih i domaćih, stručna literatura, stripovi i dječije knjige. Od nedavno ‚‚Gradska knjižara“ u svojoj ponudi ima zanimljive stvari koje mogu poslužiti za svaku priliku; svijeće, ramove za slike, zippo upaljače, sveske sa jako lijepim omotima, naliv pera, rokovnike, pernice, čestitike itd. U gradskoj knjižari postoji klub čitalaca knjiga ‚‚Lagune’’ i ‚‚Nove knjige’’. Takođe, na gornjem spratu u sastavu knjižare se nalazi i prostor u kojem se možeš osvježiti, popiti piće dok prelistavaš neko zanimljivo štivo.


Adresa:Trgrepublike40
Tel: 020-210-375
E-mail:Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Knjižara ‚‚Mamut”

Knjižara obiluje velikim brojem domaćih i stranih knjiga, gift programom, CD i DVD izdanjima. Možete se takođe pretplatiti na stranu periodiku i stručnu literaturu. Ukoliko želiš da budeš u toku dešavanja, da znaš koji su najnoviji trendovi u književnosti, ali i želiš da kupiš neki bestseller, djela poznatih književnika, nove CD ove, da pokloniš nešto iz gift programa, sve to možeš učiniti u knjižari ‚‚Mamut”.


Adresa:TCDeltaCity
Tel:020-664-202

Knjižara ‚‚Karver"

Knjizara ‚‚Karver" obuhvata veliki broj stranih i domaćih izdanja kao i stručne literature. U sklopu knjižare se nalazi i caffe, gdje možeš odmoriti i uživati u prekrasnom pogledu uz kupljenu knjigu, časopis, strip i sl. Takođe se možeš učlaniti u klub čitalaca svjetski poznatih časopisa, možeš igrati šah ili ćaskati sa društvom. Ovdje često organizuju i druga, vrlo zanimljiva dešavanja, kao što su promocija knjiga, projekcije filmova, koncerti i ostale aktivnosti.


Adresa:ObalaRibnice,Cvijetinbrijegbb
Tel:020-602-625.
E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Umjetnički centar ‚‚DREAM"

Umjetnički centar ‚‚Dream" je osnovan 15.10.07. u Podgorici. Nastavnici i instruktori imaju iza sebe znanje i dugogodišnje iskustvo u oblasti koju predaju. DREAM broji oko 140 članova različitog uzrasta. Na kraju školske godine se organizuje polaganje na kojem članovi pokazuju stečeno znanje i dobijaju diplome i priznanja kao potvrdu o uspješnom radu i položenom stepenu. U centru se održavaju: moderni ples, orijentalni ples, škola bubnja, škola crtanja , škola novinarstva, aerobik, realni aikido, joga, gluma.


Adresa: Vučedolska 3
Tel: 067/537-017
E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Web: myspace.com/dream_pg

Sportsko plesni klub ‚‚STAGE"

SPK Stage je osnovan 07.09.2004 god, i trenutno broji oko 400 članova u svim kategorijama. U klubu se rade skoro sve oblasti pokreta- što znači: sportski ples (latino amerika i standard), društveni ples (discohastle, foxtrot, merenge, salsa, itd), moderni ples (disco dance, show dance, hip hop, break dance,itd). U klubu trenutno radi 6 instruktora iz raznih oblasti plesa.


Adresa: Nikca od Rovina br.1
E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli..
Web: www.pk-stage.me

Narodna biblioteka ‚‚Radosav Ljumović“

Narodna biblioteka ‚‚Radosav Ljumovic" osnovana je 1881. godine na inicijativu vojvode Marka Miljanova. Danas se biblioteka nalazi u renoviranoj i posebno adaptiranoj zgradi u samom centru Podgorice. Posjeduje značajan fond knjiga iz svih oblasti.

Iznos godišnje članarine je simboličan i pored pozajmljivanja knjiga omogućava I korištenje čitaonica. Biblioteka povremeno organizuje i književne večeri.

Radno vrijeme biblioteke: je od 7-20 časova, a subotom od 7-15 časova.


Adresa: Njegoševa 14
Tel: +382 20 664 715
E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Bioskop ‚‚Cineplexx“

‚‚Cineplexx" je bioskop sa najsavremenijom digitalnom opremom koja omogućava izuzetno visok kvalitet slike i zvuka, i 3D salama prvi put u Podgorici i Crnoj Gori.

Cijene karata:

2D film (35mm) Ponedjeljak - Petak (3.40), Subota - Nedjelja (3.60), Studenti (Ponedjeljak - Četvrtak) (2.60), Grupne posjete (2.20), Osobe sa invaliditetom (2.00), Djeca / Porodični filmklub (Ponedjeljak - Nedjelja) (2.60).

2D film (digital) Ponedjeljak - Petak (3.60), Subota - Nedjelja (3.80), Studenti (Ponedjeljak - Četvrtak) (2.80), Grupne posjete (2.40), Osobe sa invaliditetom (2.20), Djeca / Porodični filmklub (Ponedjeljak - Nedjelja) (2.80).

3D film Ponedjeljak - Petak (4.80), Subota - Nedjelja (5.00), Studenti (Ponedjeljak - Četvrtak) (3.80), Grupne posjete (3.40), Osobe sa invaliditetom (3.20), Djeca / Porodični filmklub (Ponedjeljak - Nedjelja) (3.80).

Od 10. novembra ćemo široj publici, a posebno velikim filmofilima, omogućiti potpuno novi bioskopski doživljaj i filmsko uživanje, kakvo do sada nisu imali priliku da osjete. Nadamo se da ćemo novim bioskopom u gradu zadovoljiti interesovanje publike i ispuniti njihovu želju da u Crnoj Gori, po prvi put, uživaju u digitalnoj slici, zvuku i 3D tehnici. Pored najnovijih holivudskih blokbastera, publika će biti u prilici da uživa u najnovijim evropskim filmovima i umjetničkim filmovima sa prestižnih festivala širom svijeta. ‚‚Cineplexx" će obradovati crnogorsku publiku i direktnim satelitskim prenosima koncerata iz njujorške opere "Metropoliten" , baletskim predstavama iz moskovskog Boljšoj teatra i prenosima sportskih dogadjaja, što će značajno obogatiti kulturnu i zabavnu ponudu glavnog grada i cijele Crne Gore.

Cineplexx je austrijska bioskopska grupacija sa preko četiri decenije iskustva u ovoj oblasti.

‚‚Cineplexx Kinobetriebe GmbH" osnovan je 1993. godine i u potpunosti je vlasništvo kompanije ‚‚Constantin Film-Holding GmbH" koja pripada austrijskoj porodici Langhammer. "Cineplexx" se pojavio u fazi tranzicije bioskopskog tržišta tokom devedesetih, kada su tradicionalni bioskopi zatvarani, a na tržište su ušli multipleksi. Prije toga, od 1960-ih, grupa je upravljala sa 25 tradicionalnih bioskopa. Constantin Film" prihvatio je trend tržišta i razvio lanac multipleksa sa 23 multipleksa i 7 tradicionalnih bioskopa, sa 220 ekrana širom Austrije, Hrvatske i sjeverne Italije.

Radno vrijeme bioskopa je od 10:00 - 01:00.


Adresa: Cetinjski put bb (Delta city)
Tel: 020414424
Web: www.cineplexx.me
E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Muzeji


Prirodnjački muzej

Prirodnjački muzej Crne Gore je osnovan 1995, mada se sa osnivanjem počelo još 1961. Godine kada je formirana Prirodnjačka zbirka. Glavne djelatnosti muzeja su istraživanje prirodnih vrijednosti, sakupljanje, čuvanje i proučavanje prirodnjačkog materijala, ali i saradnja sa drugim kulturnim i obrazovnim institucijama. U okviru muzeja postoje sektori za biologiju, geologiju I prepariranje. Muzej često organizuje izložbe i manifestacije posvećene posebnim tematskim oblastima.


Adresa: Trg Vojvode Bećir Bega Osmanagića 16
Tel: +382 20 633 184 /+382 20 623 640
Faks: +382 20 623 933
Web: www.pmcg.co.me
E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Dvorac Petrovića

Dvorac Petrovića se nalazi u sklopu Centra Savremene umjetnosti Crne Gore. Stalna postavka dvorca ovuhvata oko 1500 eksponata, a najstariji predmet datira iz 7. vijeka prije nove ere. Dvorac Petrovića je mjesto u kom se često organizuju kulturne manifestacije poput književnih i muzičkih večeri, izložbi slika i drugih umjetničkih predmeta. Radno vrijeme Dvorca Petrovića je od 9-21 čas radnim danima I od 10-14 subotom. Dvorac ne radi nedjeljom. Dvorac se nalazi u parku na Kruševcu.


Adresa: Kruševac bb, Podgorica
Tel: +382 20 243 513


Galerija ‚‚Centar"

Sadrži preko 1000 eksponata iz 60 nesvrstanih zemalja,djela najznačajnijih modernih i savremenih crnogorskih umjetnika koji čine stalnu postavku. Galerija organizuje retrospektivne izložbe crnogorskih umjetnika, autorske I međunarodne izložbe.

Galerija ‚‚Centar" ,koja se nalazi u strogom centru grada, takođe pripada Centru savremene umjetnosti Crne Gore. Radno vrijeme galerije je dvokratno, od 9-14h i od 17-21. Subotom galerija radi samo u prvoj smjeni, dok je nedjeljom zatvorena.


Adresa: Njegoševa 2,b1000 Podgorica
Tel: +382 20 665 409
E-mail: galerijacentar @t-com.me


Muzej ‚‚Marka Miljanova"

Muzej Marka Miljanova se nalazi na Medunu. Daje sliku života Crnogoraca u 19. vijeku i najznačajniji je crnogorski memorijalni muzej te vrste. Ovaj muzej je ujedno i rodna kuća pjesnika i jednog od najznačajnijih junaka Crne Gore.


Tel: 020242543, 020242605
E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Galerija ‚‚Pikaso"


Mogućnost uživanja u likovnim djelima svjetske baštine.

Adresa: Novaka Miloševa 12
Tel: 069 708 430

KUD ‚‚Aluminijum”

Kulturno-umjetničko društvo ‚‚Aluminijum” već tri i po decenije uspješno predstavlja Kombinat aluminijuma, Podgoricu i Crnu Goru na nastupima širom svijeta.

Trenutno folklorno-muzički asambl KUD-a ‚‚Aluminijum” broji 120 članova raspoređenih u tri grupe i to: cipiripi (od 4 do 12 godina), pripremna grupa i izvođački ansambl.

U svom programu Društvo ima postavljenih i uvježbanih 15 koreografija sa prostora Crne Gore, Srbije i Makedonije. Folklorni asambl do sada je imao 24 gostovanja u inostranstvu i 44 u republikama bivše Jugoslavije. Vitrine KUD-a ispunjene su mnogobrojnim priznanjima sa raznih gostovanja, festivala i smotri.

Sve u svemu oni su mladi, puni pozitivne energije, uvijek nasmijani, dobro raspoloženi, zabavni i jedni drugima dobri prijatelji.

Adresa: Bratstva i jedinstva, zgrada Lepa Kata
E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.;>Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.