Projekat “Jačanje integriteta mladih” sprovodi Alternativna teatarska aktivna kompanija ATAK u partnerstvu sa NVO Juventas. Projekat je finansiran od strane Evropske unije, kroz program “Misli lokalno, djeluj lokalno – Borba protiv korupcije na lokalnom nivou”, koji sprovodi Centar za građansko obrazovanje u saradnji sa partnerima NVO “Bonum” iz Pljevalja, NVO Inkubator iz Kotora i NVO Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Podgorice .

Juventas i Atak su 2013. godine sproveli pilot fazu ovog projekta u kome je bilo uključeno šest srednjih škola iz Podgorice i koja se pokazala kao vrlo uspješna. To nas je podstaklo da nastavimo sa sprovođenjem ovakvih aktivnosti kroz projekat „Jačanje integriteta mladih“, samo ovoga puta u novim srednjim školama.

Glavni cilj projekta je jačanje integriteta mladih u Crnoj Gori uzrasta od 14-18 godina, a tiče se povećanja spremnosti da se prijavi korupcija i ponašanja koja nisu u skladu sa zakonom. Specifični cilj projekta je podizanje svijesti mladih o sprečavanju koruptivnih djela i to kroz radionice koje će biti  održane u pet srednjih škola iz Podgorice i Danilovgrada. Planirano je da na  svakoj radionici bude prisutno oko 25 učenika/ca.

Radionice su osmišljene na jedan vrlo kreativan način, po principu forum teatra, u kojima učenici/ce zajedno sa predavačima, kroz glumu mogu da izraze svoje mišljenje o postojećem stanju u društvu na temu korupcije. Radionice uključuju angažovanje profesionalnih glumaca i vršnjačkih edukatora. Uz odobrenje učenika/ca i njihovih roditelja, svaka radionica se snima u cilju kreiranja individualizovanog video materijala za svaku od škola, koji će biti dostupan kako učenicima/ama, tako i nihovim vršnjacima.

U sklopu projekta  uključeno je i kreiranje, štampanje i distribucija brošure „Kupljene ocjene ne polažu maturu”. Pored glavnih razloga zbog kojih je važno poštovati etička pravila, brošura sadrži i  informacije o tome kako možemo prijaviti korupciju.

Teatarske radionice se sprovode u sledećim srednjim školama:

  • Gimnazija “Slobodan Škerović”
  • Gimnazija “Petar I Petrović Njegoš”
  • Srednja elektrotehnička škola “Vaso Aligrudić”
  • Srednja stručna škola “Spasoje Raspopović
  • Srednja stručna škola “Sergije Stanić”

Smatramo da ovakav projekat itekako može da utiče na promjenu svijesti u vezi sa prijavljivanjem korupcije i ponašanjem u skladu sa zakonom, naročito kod osoba u srednjoškolskom uzrastu. Na taj način, projektom se teži promovisati život u slobodnom i uređenom društvu bez korupcije, u kojem smo svi mi akteri koji mogu uticati na pozitivne promjene. 

Publikaciju možeze preuzeti ovdje: Vodič_kroz_korupciju_u_obrazovanju.pdf