medjunarodnidansrednjoskolaca

Unija srednjoškolaca Crne Gore (UNSCG) obilježila je Dan srednjoškolaca u utorak, 17. novembra na Moskovskom mostu u Podgorici Obilježavanje ovog dana realizovano je u okviru projekta „Srednjoškolski stav“ koji sprovodi NVO „Juventas“ uz podršku SHL fondacije iz Berlina (Njemačka).

Glavni dio obilježavanja Dana srednjoškolaca odigrao se na Moskovskom mostu u Podgorici, 17. novembra sa početkom u 11:00h. Unija srednjoškolaca okupila je oko 100 učenika srednjih škola iz Podgorice koji su stajali iza transparenta na kome je bio glavni moto: „Uključi se! Neka se i tvoj glas čuje!“. Prisutni srednjoškolci su zajedno prebacili transparent preko Moskovskog mosta, čime su simbolično željeli da podstaknu sve srednjoškolce da se uključe i počnu razmišljati o budućnosti koja zavisi upravo od njih, ali i da shvate koliko je važno da učestuju u procesima odlučivanja u vezi sa svim aspektima svog obrazovanja onda kada imaju konstruktivnu ideju koja može donijeti adekvatne promjene.
Događaju je prisustvovao ministar prosvjete Predrag Bošković, direktor Centra za stručno obrazovanje Duško Rajković, kao i direktori i profesori škola iz Podgorice.

Medijima su se obratili ministar Predrag Bošković i Pr menadžer Unije srednjoškolaca CG Andrea Mićanović. Video izjave možete pogledati na sajtu Ministarstva provjete na linku.

Međunarodni dan srednjoškolaca obilježava se u znak sjećanja na praške srednjoškolce i studente koji su zbog mirnog protesta protiv nacističke okupacije svoje zemlje, 17. novembra 1939. godine strijeljani bez suđenja. Ovaj dan usko je povezan sa Deklaracijom o pravima srednjoškolaca, a prvi put je obilježen 1941. godine u Londonu. Tradicija je zadržana zahvaljujući omladinskim organizacijama iz Evrope koje su u saradnji sa različitim srednjoškolskim pokretima širom Evrope pregovarale da Ujedinjene nacije zvanično prepoznaju ovaj dan kao srednjoškolski.