trening1

 

U periodu od 01.marta do 03. marta 2016. godine na Žabljaku je održan trening za pisanje predloga projekata, koji su realizovali UNSCG i NVO Juventas kroz projekat ’’Srednjoškolski stav’’ uz finansijsku podršku fondacije SHL (Schüler Helfen Leben) iz Berlina.

Treningu je prisustvovalo 15 članova Unije srednjoškolaca Crne Gore (UNSCG): Jovan Bojović, Amir Šulović, Rade Razić, Andrea Mićanović, Mićan Andrijašević, Anđela Stešević, Anja Tičić, Danijela Petrović, Jovana Vujović, Boris Todorović, Marija Vojvodić, Ksenija Bukilić, Indira Količić i Damir Maljević , dva predstavnika Juventasa, Ivana Vujović,izvršna direktorica NVO "Juventas" i Marjana Krsmanović, finansijska asistentkinja, kao i trener Boško Nenezićkonsultant za PR i pisanje projekata.

 

trening2


            Na početku treninga, Jovan Bojović, predsjednik UO, upoznao je sve prisutne sa agendom i planom rada, a nakon toga, Boško Nenezić, trener za pisanje projekata, predstavio je uvod u projektni ciklus: ’’Šta je to projekat i predlog projekta?’’, gdje je definisao probleme, ciljeve, podciljeve, vremenski okvir i aktivnosti projekata. Učesnici treninga su imali dosta pitanja za Boška i pokazali veliku zainteresovanost, kako bi kasnije pozitivnim pristupom kroz pisanje projekata postigli pozitivne rezultate. Kroz prezentaciju, trener je uspio da na najbolji način objasni sve osnovne komponente.

            Drugi dan je počeo osmišljanjem potencijalnih tema za projekte i odabirom trenutnih konkursa. Odabrana su tri konkursa:


1. Edukuj se, reci NE nasilju!
2. Efikasnost stručnog obrazovanja u Crnoj Gori
3. AD Astra

            Učesnici su podijeljeni u grupe, kako bi na takav način identifikovali ključne probleme koji se tiču mladih. Potom su grupe predstavljale svoje radove, kako bi trener mogao da ispravi neke detalje ukoliko su postojale nepravilnosti. U drugom dijelu dana, održano je predavanje o vrsti i segmentima aplikacione forme, održivost projekta, metodologije, monitoring i evaluacija, a zatim je uslijedio rad u grupama – dopuna početnih projektnih ideja i popunjavanje aplikacionih formi.
           
            Poslednjeg dana održano je predavanje na temu: ’’Kako pristupiti donatorima?’’, a zatim su uslijedile teme: pismo namjera i budžet projekta. Kada je završeno predavanje, grupe su definisale budžet projekta, a nakon toga, odrađena je evaluacija cijelog seminara. Kroz samu evaluaciju, zaključeno je da se radi o odličnim projektnim idejama, kao i da se trening uspješno završen, s obzirom na to da su svi bogatiji za još jedno novo iskustvo i nova znanja.