naslovna slika

U okviru projekta ''Srednjoškolski stav", koji sprovode NVO Juventas i Unija srednjoškolaca Crne Gore, uz saradnju i finansijsku podršku SHL fondacije, od 26. do 28. marta 2015. godine u hotelu „Iberostar Bellevue“ u Bečićima održana je Nacionalna konferencija Unije srednjoškolaca. Na konferenciji je učestvovalo oko stotinu učenika/ca iz svih srednjih škola u Crnoj Gori.

Na Konferenciji je odabran novi menadžment Unije, koji čine sami članovi u cilju građenja reprezentativnog tijela koje zastupa interese svih srednjoškolaca na nacionalnom nivou.Unija srednjoškolaca Crne Gore prema svom Statutu predstavlja krovnu organizaciju učeničkih parlamenata svih srednjih škola u Crnoj Gori. Opštim zakonom o obrazovanju i vaspitanju, definisano je da se učenički parlament jedne škole sastoji od predstavnika svih odjeljenja te škole, čime je Unija srednjoškolaca Crne Gore i krovna organizacija svih srednjoškolaca, a njeni predstavnici su birani demokratskim putem od strane 83 delegata Nacionalne konferencije.

Delegati Nacionalne konferencije su ustanovili zvanične organe UNSCG i učenike koji će obavljati konkretne funkcije. Skupštinom će u ovom mandatu predsjedavati Milić Dujović iz pljevaljske Gimnazije „Tanasije Pejatović", dok će njegov zamjenik biti Ivana Zorić, učenica SSŠ „Vukadin Vukadinović“, iz Berana. Funkciju sekretara skupštine će obavljati Elma Radončić, učenica SMŠ „Bećo Bašić” iz Plava. Funkciju predsjednika Upravnog odbora i zastupnika udruženja u dvogodišnjem mandatu će obavljati Jovan Bojović, učenik Gimnazije „Miloje Dobrašinović" iz Bijelog Polja. Koordinator aktivnosti za jug je Mićan Andrijašević, učenik Srednje ekonomsko-ugostiteljske škole iz Bara, Radosav Razić, učenik srednje ekonomske škole „Mirko Vešović“, iz Podgorice, će biti zadužen za aktivnosti u centralnom dijelu države, dok je za sjeverni dio zadužena Anđela Stešević SMŠ „17. septembar“ sa Žabljaka. Funkciju PR-a UNSCG će obavljati Andrea Mićanović, učenica Gimnazije „Slobodan Škerović“ iz Podgorice.

Konferenciju su otvorili izvšna direktorica NVO Juventas-a Ivana Vujović, Amir Šulović iz UNSCG-e i Ansgar Seng iz SHl-a, nakon čega su gosti iz regiona Lazar Bulić iz Unije srednjoškolaca Srbije i Filip Markanović iz Udruge srednjoškolaca Hrvatske, kroz primjere pozitivne prakse u radu svojih organizacija, istakli važnost omladinskog aktivizma i participacije u procesima donošenja odluka, kao i značaj postojanja ovakve organizacije za svakog srednjoškolca ponaosob.

Drugog dana konferencije uvodna izlaganja su imali predstavnici institucija koje se bave omladinskom i obrazovnom politikom i to, samostalna savjetnica Vidosava Kašćelan ispred Zavod-a za školstvo i Krsto Vukadinović ispred Uprave za mlade i sport, koji su pozdravili ideju o osnivanju Unije kao ključne ne samo za dalje unapređenje kvaliteta formalnog i neformalnog obrazovanja, već i povezivanje srednjoškolaca, bolje komunikacije i koordinacije u i sa vaspitno-obrazovnim institucijama.

U sklopu drugog dana konferencije delegati UNSCG su na Generalnoj skupštini jednoglasno usvojili Statut i Poslovnik o radu. Nakon usvajanja reprezentativnih dokumenata Unije, izglasan je i novi menadžment UNSCG-e sastavljen upravo od njih samih, u cilju građenja Unije kao reprezentativnog tijela koje zastupa interese svih srednjoškolaca na nacionalnom nivou.

U zaključcima konferencije napravljen je inicijalni plan rada u kom je akcenat stavljen na unapređenje stručnih praksi u srednjim stručnim školama, standardizaciji rada učeničkih parlamenata, promovisanje učeničkog aktivizma i humanitarne aktivnosti.