Posjeta učenika Gimnazije ‚‚Miloje Dobrašinović'' iz Bijelog Polja Mješovitoj srednjoj školi ‚‚Jablanica" iz Jablanice, BiH

 

Naš tim konačno je posjetio Jablanicu, opštinu u kojoj je smještena naša partnerska škola.
Krenuli smo u utorak ujutru. Snijeg je padao kao nikada do sad,a ali to nas nije spriječilo da odemo kod naših, sada već možemo reći prijatelja.


Stigli smo u podne i smjestili se u hotelu ‚‚Jablanica". Sa osmjehom na licu dočekale su nas Lamija, Edina i Amna, dok su Kenan i Adis bili u školi. Nakon malog odmora odmah su nas naši domaćini poveli u obilazak. Prvo smo posjetili muzej posvećen bitci na Neretvi, gdje smo uživali u malom istorijskom predavanju kustosa tog muzeja.Onda smo se upoznali sa tradicionalnim predmetima kraja gdje žive naši domaćini. Odmah nakon toga smo posjetili omladinski centar. Možemo konstatovati da mladi iz Jablanice zaista, koliko je to moguće, imaju bogat i raznovrstan kulturni zivot. Posjeta lokalnoj radio-televiziskoj stanici takođe je nešto čega ćemo se rado sjećati.


Nakon tako ispunjenog dana nije izostalo ni večernje druženje u lokalima gdje naši vršnjaci rado izalaze. Narednog dana posjetili smo školu, ono zbog čega smo i najviše došli. Direktor, profesori i učenici priredili su nam sjajan prijem. Razgovarali smo sa direktorom o radu škole, o njihovom iskustvu, radu novinarske sekcije. Proveo nas je kroz školu, a zatim je došla lokalna televizija. Uzeli su naše izjave kako bi svi u Jablanici bili upoznati sa tim šta su to mladi u zajedničkoj akciji uradili. Ne smijemo zaboraviti posjetu HE JABLANICA koja je zaista nešto što čini Jablanicu u privrednom i ekonomskom smislu prosperitetnom.


Sve u svemu odlično je bilo. Uživali smo u svakom trenutku. Vratili smo se u srijedu srećni i zahvalni našim domaćinima.


Ksenija Baković IV-5

Posjeta učenika iz Mješovite srednje škole ‚‚Jablanica" iz Jablanice Gimnaziji ''Miloje Dobrašinović'' iz Bijelog Polja


Naša škola maja mjeseca sklopila je partnerstvo sa Gimnazijom iz Jablanice (Bosna i Hercegovina). Škole su imale priliku sarađivati preko Juventasaovog projekta "Mladi u zajedničkoj akciji", gdje su timovi koje su ove dvije škole odredili učestvovali na seminarima u Petrovcu i Jahorini radi obuke u pisanju projekata. Cilj projekta bio je da partnerske škole realizujemo zajednički projekat. Tako su :Asmir Pućurica, Ksenija Baković, Alen Ćatović, Tatjana Loktionov, Jelena Mrdović, Džana Kajević sa mentorom prof. Nikolom Pajevićem, kao tim naše škole sa Lamijom Tabak, Amnom Kevrić, Edinom Nezirić, Adisom Delagićem i Kenanom Klepom počeli zajedničku realizaciju projekta "Đački list". Naporno radimo već pola godine i polako privodimo projekat kraju. Kao što je i bilo predviđeno Juventasovim projektom timovi ove dvije škole išli su u posjetu jedni drugima.

Naš tim je prvi otišao u Jablanicu, maloj i perspektivnoj opštini na Neretvi. Naši domaćini su nam pokazali sve što je značajno za ovu opštinu, razvoj maldih i naravno prijem u njihovoj školi kao pečat našoj sradnji. U nedelju 11.12.2011. ugostili smo naše saradnike iz Jablanice, nakon prijema u školi, razgovora sa direktorom g-dinom Milkom Kovačevićem o našoj saradnji, upoznavanjem sa našim parlamentarcima ,školom, pošli smo u obilazak grada. Obišli smo kuću Rista Ratkovića, muzej, Dom kulture, vjerske objekte,i još mnogo toga što čini naš grad zanimljivim. 
Zaključićemo da je ovo jedno veliko iskustvo, prijateljstvo koje je ostvareno nešto veoma dragocjeno. Predstavljanje projekta biće krajem mjeseca na press konferenciji u Podgorici. Saradnja će se nastaviti i ubuduće - obećavaju direktori i učenici ove dvije škole.

Ksenija Baković IV-5