Projekat ''Mladi u zajedničkoj akciji'' koji zajedno realizuju Juventas iz Podgorice i Asocijacija XY iz Sarajeva finansiran je od strane Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. Glavni cilj projekta je unapređenje društvene kohezije među mladima u pomenutim zemljama.

Osnovna ideja je da se prije svega ojačaju kapaciteti učeničkih parlamenata crnogorskih i bosansko-hercegovačkih srednjih škola, koji će zatim sprovoditi zajedničke aktivnosti od koristi svojim zajednicama.

U ovom projektu učestvuje po pet srednjih škola iz obje države i to iz sljedećih opština: Kolašin, Mojkovac, Bijelo Polje, Nikšić, Žabljak, Foča, Rogatica, Sarajevo Stari grad, Mostar i Jablanica. U početnoj fazi realizacije projekta predstavnici obje organizacije su održali sastanke sa direktorima škola, roditeljima učesnika seminara i potpisali memorandume o saradnji. Svi učesnici su prošli obuku o pisanju projekata. Formirani su parovi crnogorske i bosansko-hercegovačke škole koji će zajedno pisati i sprovoditi projekte zasnovane na problemima koje su sami prepoznali u svojoj školi.