-Sastanak crnogorskih srednjoškolaca sa predstavnicima OBESSU-a-

‚‚OBESSU"  predstavlja saradnju između nacionalnih unija srednjoškolaca u Evropi. Organizacija je osnovana 1975. godine u Dablinu, Irska, i trenutno okuplja organizacije (članice i posmatrače) iz opreko 20 evropskih zemalja.

OBESSU je član European Youth Foruma-a i radi uz podršku Savjeta Evrope i Evropske Komisije. OBESSU predstavlja stavove srednjoškolaca prema različitim obrazovnim institucijama i platformama u Evropi i zalaže se za unapređenje kvaliteta i inkluzivnosti obrazovanja i položaja srednjoškolaca unutar obrazovnog sistema u Evropi. Trenutno sjednište OBESSU-a se nalazi u Briselu.

Na održanom sastanku, učesnicima je predstavljen rad OBESSU-a i način na koji on podržava srednjoškolsko organizovanje u Jugoistočnoj Evropi. Gosti iz : Finske, Srbije i Bosne i Hercegovine su predstavili rad nacionalnih unija učenickih parlamenata svojih zemalja i time dali dalje smjernice učesnicima u pogledu osnivanja Unije srednjoškolaca Crne Gore. Takođe, predstavnici Juventasa su ukazali na značaj osnivanja jedne ovakve unije u našoj zemlji u cilju poboljšanja kvaliteta obrazovanja u Crnoj Gori, kao i ponudili stručnu pomoć i podršku srednjoškolcima u osnivanju istog.