13035662 1055295531196650 162800787 o

 

Povodom Međunarodnog dana Roma, NVO Juventas je za djecu iz izbjegličkog naselja Konik, 9. aprila 2016. godine organizovao posjetu pozorištu. Djeca, njih 80, prisustovali su izvođenju predstave ,,Mačor u čizmama” u izvođenju Gradskog pozorišta. Predstava je održana u velikoj sali KIC-a „Budo Tomović“.

Mladi koji su prisustvovali predstavi su uključeni u aktivnosti koje Juventas sprovodi u okviru druge faze projekta ,,Program pomoći za integraciju i povratak RAE i drugih I/RL koji žive u naselju Konik” a čiji je glavni cilj povećanje kapaciteta mladih Roma za aktivno učešće u društvu, kroz jačanje njihovih socijalnih vještina i timskog rada, ali i kroz razvoj odgovornosti prema sebi i drugima koristeći sopstvene potencijale. Djeca su polaznici Juventasovih radionica o socijalnim vještinama, kao i aktivnosti koje se realizuju van kampa a koje uključuju upravo ovakav vid aktivnosti, kroz koje se djeci stavljaju na raspolaganje kulturni i edukativni sadržaji koji postoje u Podgorici. Upravo zbog toga Juventas je ovu predstavu prepoznao kao nastavak do sada realizovanih aktivnosti, a između ostalog i priliku za lijepo druženje povodom pomenutog praznika.

,,Mačor u čizmama“ priča je o ključnim temama: ljubavi, smrti, prijateljstvu, solidarnosti, odvažnosti, a iznad svega – čestitosti. Kako uspjeti u životu, a ne iznevjeriti čistotu srca? Šta je ononešto treće, izvan „udjela čuda i truda“, što čovjeka čini čovjekom u punom smislu? Kako ostati čestit u surovom svijetu? I kako se nositi sa trošnošću tela i duha, sa nestankom, konačnim odlaskom? Da li to nisu dječije teme? Ova zanimljiva priča izvedena na sceni dala nam je odgovore na ova pitanja, i još više, dan ispunjen lijepim sadržajima, koji će se pamtiti.

 

slika 1

 

DSC05773

Povodom 08. aprila Međunarodnog dana Roma, u sali Dodest KIC-a „Budo Tomović“, NVO Juventas i Gradsko pozorište Podgorica suorganizovali izvođenje predstave „Dobro drvo“. za djecu romske populacije iz kampova Konik 1 i 2.

Oko 90-oro djece učesnika Juventasovih radionica i programa koji realizuje Romski edukativni fond (REF) su imali priliku da prisustvuju izvođenju pozorišnog komada „Dobro drvo“. Većina ovih mladih je ranije pohađala Juventasove psiho-socijalne radionice čiji je glavni cilj bio povećanje kapaciteta mladih Roma za aktivno učešće u društvu, kroz jačanje njihovih socijalnih vještina i timskog rada, ali i kroz razvoj odgovornosti prema sebi i drugima koristeći sopstvene potencijale. Rezultati radionica su bili predstavljeni i u holu KIC-a u okviru veće izložbe koju je organizovao REF. Predstava “Dobro drvo” predstavlja ujedno i završnicu Juventasove obuke za dvije grupe mladih koji su imali prilike da učestvuju u po 20 radionica.

Silvestejnovo „Dobro drvo“ na čijoj ideji se bazira komad važan je saputnik mnogih generacija na putu odrastanja. Crnogorski glumci Julija Milačić i Mišo Obradović su na jedan isnpirativan način prikazali period počev od djetinjstva, preko tinejdžerskog doba , pa sve do starosti, oslanjajući se samo na svoje glumačke sposobnosti, probudivši u publici i tugu i smijeh na momente, bez prevelikih pozorišnih efekata je i opčinili. Dobro drvo je simbol utočišta, prijateljstva, razumijevanja, žrtvovanja i bezuslovne ljubavi kojoj se uvijek vraćamo.

Navedena aktivnost predstavlja dio druge faze projekta „Program pomoći za integraciju i povratak RE i drugih I/RL koji žive u naselju Konik“. Projektom se podstiče otvaranje mogućnosti i uklanjaje prepreka onima koji su najviše pogođeni siromaštvom, da učestvuju u društvenom životu Crne Gore, uključujući kulturna, sportska, edukativna i zabavna dešavanja, pa se projektni partneri trude da djeci i mladima RE populacije ponude što više opcija da jednako kao druga djeca i drugi mladi uživaju u pomenutim sadržajima.

Glavni nosilac projekta je HELP, dok su partneri na projektu Juventas, Romski edukativni fond, Pravni centar, Crveni krst Crne Gore i Danski savjet za izbjeglice. Projekat je finansiran najvećim dijelom od strane Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, kao i Vlade Crne Gore, Fonda za obrazovanje Roma, UNHCR-a, Crvenog krsta Crne Gore i Danskog savjeta za izbjeglice.