IRL posjeta konjickom klubu

U utorak 22.11.2015. NVO Juventas je u saradnji sa organizacijom HELP organizovala posjetu djece iz kampova Konik 1 i Konik 2 Posebnoj jedinici policije, odnosno jedinici Tima policije na konjima.

DSC01051

Mladi Romi i Romkinje koji žive u izbjegličkom naselju Kamp Konik posjetili su Nacionalni park Lovćen gdje su zajedno sa kolegama iz Juventasa proveli lijep dan, uživajući u svemu što ovaj park nudi. Izlet je imao prvenstveno edukativni karakter. Djeca su u pratnji nastavnika i kustosa obišla muzej i staze u Nacionalnom parku i na taj način se upoznala sa specifičnostima biljnih i životinjskih vrsta sa tog područja, sa istorijom parka i istorijom Lovćena.

U sklopu ovog jednodnevnog izleta i posjete Nacionalnom parku, djeca su imala priliku da borave i u Avanturističkom parku gdje su zajedno sa asistentima iz Juventasa i instruktorima iz Avanturističkog parka, imali priliku da se oprobaju na stazama kroz koje su savladali razne prepreke prilagođene njihovim sposobnostima. Prvi put su se okušali u slobodnom penjanju i spuštanju na stazama u Avanturističkom parku, ali uz podršku asistenata i tima instruktora uspješno su savladali sve prepreke na stazama i imali su jedinstven doživljaj koji će dugo pamtiti.

Navedeno druženje, kao i sve aktivnosti koje Juventas sprovodi u kampu Konik, predstavljaju dio projekta „Program pomoći za integraciju i povratak RE i drugih I/RL koji žive u naselju Konik“, koji se sprovodi u naselju Konik sa romskom populacijom od novembra 2012. godine. Značaj aktivnosti na ovom projektu je prije svega u otvaranju mogućnosti marginalizovanim grupama da učestvuju u društvenom životu. S obzirom na to da su mnogima uskraćene šanse za normalan socijalni život, pomenuti projekat ima za cilj doprinos društvenoj integraciji Roma i njihovom uključenju u društvena i kulturna dešavanja.

 

 

naslovna

Početkom oktobra 2015. godine održane su dvije edukativne radionice sa Romskom djecom koja žive u Kampu Konik i to na temu: Bjezbjednost u saobraćaju, a u sklopu projekta „Pomoć za integraciju i povratak RE i drugih I/RL koji žive u naselju Konik - II faza“ .

vankampa1

U prvoj polovini juna, u okviru projekta „Program pomoći za integraciju i povratak RE i drugih I/RL koji žive u naselju Konik“, tim NVO Juventas sa studentima socijalnog rada i socijalne politike koji su na studentskoj praksi u Juventasu, realizovao je nekoliko neformalnih aktivnosti  sa djecom romske populacije u okviru pomenutog projekta.

Nakon šestomjesečnog učenja na psihosocijalnim radionicama, Juventas je djeci omogućio spektar zabavnih aktivnosti u okviru kojih su kroz druženje imali priliku da se upoznaju sa društvenim i zabavnim sadržajima koji im inače nisu svakodnevno pristupačni.

Prilikom ovih aktivnosti, za djecu su upriličeni izleti i posjete kuglani, bioskopu i Ragbi klubu „Lovćen“ i time je predviđeno da kroz zabavu djeca nauče da imaju prava kao i druga djeca i da iskuse sadržaje van kampa.

Poseban doživljaj djeci bila je posjeta ragbi klubu „Lovćen“ i zajednički trening sa predusretljivim domaćinima koji su pored novog iskustva, djeci priredili i mali pedagoški čas o ponašanju na terenu i van njega, kao i odnosu prema drugom.

Na trenningu su se djeca upoznala sa pravilima ragbi igre i učili o značaju timskog rada i druženja, kao i sportskom i fer ponašanju. Kako su uviđajni domaćini kazali, principi u ovoj igri, ujedno su i važni kao životni principi – saradnja, međusobna podrška, poštovanje drugog su nezamjenjivi u građenju zdravih odnosa i boljeg društva.

Navedena aktivnost predstavlja dio druge faze projekta „Program pomoći za integraciju i povratak RE i drugih I/RL koji žive u naselju Konik“. Značaj aktivnosti na ovom projektu je prije svega u otvaranju mogućnosti marginalizovanim grupama da učestvuju u društvenom životu. S obzirom na to da su mnogima uskraćene šanse za normalan socijalni život,  pomenuti projekat ima za cilj doprinos društvenoj integraciji Roma i njihovom uključenju u društvena i kultruna dešavanja.

DSC06464

U sklopu aktivnosti koje NVO Juventas realizuje sa mladim Romima i Romkinjama, organizovano je još jedno druženje. Ovoga puta to je bila posjeta biskopu u  tržnom centru ,,Delta City“. Mladi Romi koji žive u izbjegličkom naselju Kamp Konik  su zajedno sa kolegama iz Juventasa, volonterima i studentima socijalnog rada i socijalne politike koji su na studentskoj praksi u Juventasu imali priliku da pogledaju projekciju animiranog filma „Sunđer Bob Kockalone“ u bioskopu ,,Cineplexx“.

Tokom posjete djeca su imala priliku da se upoznaju sa načinom rada bioskopa, gdje su od zaposlenih saznali kako se projektuje film, kako se kupuju karte, zašto se filmovi vole jer je za neke od njih ovo bio prvi odlazak u bioskop. Poslije dobrodošlice i uvodnog upoznavanja, djeca su se sa oduševljenjem i velikom znatiželjom uputila u salu u kojoj je upriličena projekcija filma. Nakon 90 minuta, koliko je film trajao imali smo razgovor sa djecom koja su nam prenijela svoje veopma pozitivne utiske i pokazala vidno zadovoljstvo filmom koji su gledali.

Navedeno druženje, kao i sve aktivnosti koje Juventas sprovodi u kampu Konik, predstavljaju dio projekta „Program pomoći za integraciju i povratak RE i drugih I/RL koji žive u naselju Konik“, koji se sprovodi u naselju Konik sa romskom populacijom od novembra 2012. godine. Značaj aktivnosti na ovom projektu je prije svega u otvaranju mogućnosti marginalizovanim grupama da učestvuju u društvenom životu. S obzirom na to da su mnogima uskraćene šanse za normalan socijalni život,  pomenuti projekat ima za cilj doprinos društvenoj integraciji Roma i njihovom uključenju u društvena i kulturna dešavanja. 

DSC06430

U težnji da mladim Romima i Romkinjama, edukativne i rekreativne izlete učinimo što raznovrsnijim, odlučili smo da organizujemo druženje u Kuglani Strike. Grupa mladih Roma je ovom prilikom posjetila Tržni centar Mall of Montenegro u čijem sklopu se nalazi kuglana.

Tokom posjete djeca su imala priliku da se upoznaju sa načinom rada kuglane, gdje su od zaposlenih saznali pravila kuglanja. Djeca su prvobitno bila oduševljena prostorom i samim kuglanjem jer je za njih bio prvi suset sa ovakvim vidom zabave, a još veće oduševljenje je nastalo u toku samog kuglanja.  Nakon isteka vremena predviđenog za ovu aktivnost u prostorijama kuglane su djeca zajedno sa zaposlenima iz Juventasa razgovarali o značaju druženja kroz koje su mogli naučiti zdravom takmičarskom duhu i timskom radu. Djeca su takođe prenijela svoje pozitivne utiske  i zadovoljstvo ovim druženjem.

Navedeno druženje, kao i sve aktivnosti koje Juventas sprovodi u kampu Konik, predstavljaju dio projekta „Program pomoći za integraciju i povratak RE i drugih I/RL koji žive u naselju Konik“, koji se sprovodi u naselju Konik sa romskom populacijom od novembra 2012. godine. Značaj aktivnosti na ovom projektu je prije svega u otvaranju mogućnosti marginalizovanim grupama da učestvuju u društvenom životu. S obzirom na to da su mnogima uskraćene šanse za normalan socijalni život,  pomenuti projekat ima za cilj doprinos društvenoj integraciji Roma i njihovom uključenju u društvena i kulturna dešavanja. 

DSC06304

Tim Juventasa angažovan na Omladinskom programu i projektu „Program pomoći za integraciju i povratak RAE i drugih I/RL-a koji žive u naselju Konik“, upriličio je edukativno druženje sa mališanima romske populacije i zajedničku šetnju gradom kroz koju su se upoznali sa mjestima na kojima se nalaze važne ustanove (Skupština Opštine, Gradska biblioteka, Zavod Za Zapošljavanje Crne Gore, Centar za socijalni rad Podgorica, Dom zdravlja Podgorica). Nakon toga , laganom šetnjom smo se uputili ka brdu Gorica gdje smo održali radionicu na temu ekologije i zaštite životne sredine.

Tokom radionice djeci je predočen značaj čuvanja životne sredine, okoline u kojoj živimo i radimo, da čuvajući prirodu imaju benefite u vidu zdravog prostora za šetnju, igru i druženje. Kolege su djecu upoznale sa pravilnim odlaganjem otpada, način na koji mogu boraviti u parku a ne ugroziti biodiverzitet parka i tako ga sačuvati i za buduće generacije. Razgovaralo se i o značaju zaštite parkova od požara, o mogućnosti pošumljavanja i obnavljanja zelenih površina.

Navedeno edukativno druženje, kao i sve aktivnosti koje Juventas sprovodi u kampu Konik, predstavljaju dio projekta „Program pomoći za integraciju i povratak RE i drugih I/RL koji žive u naselju Konik“, koji se sprovodi u naselju Konik sa romskom populacijom od novembra 2012. godine. Značaj aktivnosti na ovom projektu je prije svega u otvaranju mogućnosti marginalizovanim grupama da učestvuju u društvenom životu. S obzirom na to da su mnogima uskraćene šanse za normalan socijalni život,  pomenuti projekat ima za cilj doprinos društvenoj integraciji Roma i njihovom uključenju u društvena i kultruna dešavanja. Takođe,  apostrof se stavlja na edukaciju u okviru koje su predviđene razne posjete institucijama i drugim kulturnim manifestacijama u kojima će i sami imati učešća.

Posjeta Prirodnjačkom muzeju

DSC06103

Mladi Romi koji žive u izbjegličkom naselju Kamp Konik posjetili su Prirodnjački muzej Crne Gore gdje su zajedno sa kolegama iz Juventasa, i studentima socijalnog rada i socijalne politike koji su na studentskoj praksi u Juventasu imali priliku da pogledaju stalnu izložbu biodiverziteta Crne Gore “Priroda nas spaja”. Grupa od 15-oro djece je provela jako lijepe trenutke razgovarajući sa kustosom, pokazujući veliko interesovanje za tematiku muzeja.

Tokom posjete muzeju djeca su imala priliku da se upoznaju sa načinom rada te ustanove i zaposlenima u njoj od kojih su saznali šta sve mogu vidjeti na pomenutoj izložbi i kako da koriste prostor muzeja. Osim eksponata koje su mogli da pogledaju djeca su imala na raspolaganju i elektronsku bazu fotografija muzeja i opisa svih eksponata, zatim edukativne interaktivne igrice, kao i video prezentacije pojedinih tema na koje se muzej fokusira. Poslije dobrodošlice i uvodnog predstavljanja Muzeja od strane zaposlenih, djeca su sa oduševljenjem i velikom znatiželjom obišla sve eksponate, slušajući kustosa i postavljajući pitanja.

Nakon posjete za djecu su kolege iz Juventasa organizovali radionicu u parku gdje su uz osvježenje i druženje razovarali o biodiverzitetu i zaštiti živone sredine.

 

Navedeno edukativno druženje, kao i sve aktivnosti koje Juventas sprovodi u kampu Konik, predstavljaju dio projekta „Program pomoći za integraciju i povratak RE i drugih I/RL koji žive u naselju Konik“, koji se sprovodi u naselju Konik sa romskom populacijom od novembra 2012. godine. Značaj aktivnosti na ovom projektu je prije svega u otvaranju mogućnosti marginalizovanim grupama da učestvuju u društvenom životu. S obzirom na to da su mnogima uskraćene šanse za normalan socijalni život,  pomenuti projekat ima za cilj doprinos društvenoj integraciji Roma i njihovom uključenju u društvena i kulturna dešavanja.

Juventas se zahvaljuje osoblju Prirodnjačkog muzeja na podršci projektu i izdvojenom vremenu, a u nadi da će se ova vrsta aktivnosti nastaviti i u buduće.

 

 

Posjeta Narodnoj biblioteci ,,Radosav  Ljumović“

DSC05985

Povodom Svjetskog dana knjige i autorskih prava, tim Juventasa angažovan na Omladinskom programu i projektu „Program pomoći za integraciju i povratak RAE i drugih I/RL-a koji žive u naselju Konik“, upriličio je edukativno druženje sa mališanima romske populacije i zajedničku posjetu Narodnoj biblioteci „Radosav Ljumović“ u Podgorici.

Tokom posjete biblioteci djeca su imala priliku da se upoznaju načinom rada te ustanove i zaposlenima u njoj od kojih su saznali šta im sve biblioteka pruža i kako da koriste prostor biblioteke i bibliotečku građu. Poslije dobrodošlice i uvodnog upoznavanja sa bibliotekom od strane zaposlenih, djeca su sa oduševljenjem i velikom znatiželjom istraživala fond odjeljka za dječju književnost, a potom puna dva školska časa koristila dječju čitaonicu, čitali djelove omiljenih bajki, zanimljivih informacija iz dječijih enciklopedija, recitovali poeziju.

Na kraju posjete biblioteci svi gosti su dobili besplatnu člansku kartu, što je bio poklon povodom pomenutog Međunarodnog dana knjige.

Navedeno edukativno druženje, kao i sve aktivnosti koje Juventas sprovodi u kampu Konik, predstavljaju dio projekta „Program pomoći za integraciju i povratak RE i drugih I/RL koji žive u naselju Konik“, koji se sprovodi u naselju Konik sa romskom populacijom od novembra 2012. godine. Značaj aktivnosti na ovom projektu je prije svega u otvaranju mogućnosti marginalizovanim grupama da učestvuju u društvenom životu. S obzirom na to da su mnogima uskraćene šanse za normalan socijalni život,  pomenuti projekat ima za cilj doprinos društvenoj integraciji Roma i njihovom uključenju u društvena i kultruna dešavanja. Takođe,  apostrof se stavlja na edukaciju u okviru koje su predviđene razne posjete institucijama i drugim kulturnim manifestacijama u kojima će i sami imati učešća.