Grupe pomoći i samopomoći korisnicima droga koji su nosioci virusa hepatitis C sastaju se ponedjeljkom u trajanju od 16:00 do 18:30 tokom zimskog računanja vremena, odnosno od 18:00 do 19:30 tokom ljetnjeg računanja vremena. Metodologija se zasniva na opšteprihvaćenoj međunarodnoj metodologiji rada grupa za samopomoć ovog tipa. Grupe su mješovite, ne postoje restikcije u odnosu na pol, godine, aktivno korišćenje droga ili apstinenciju, dužinu bolesti zavisnosti, vremenski okvir od kada je neko saznao za infekciju hepatitisom C, da li se već liječio/izliječio, trenutno je u procesu liječenja ili tek počinje.

Pored grupa samopomoći i pomoći koje su se održavaju u Dnevnom centru za korisnike droga pri NVO Juventas, tokom septembra mjeseca 2014. ostvarena je saradnja sa JU za smještaj, rehabilitaciju i resocijalizaciju zavisnika od psihoaktivnih supstanci na Kakarickoj Gori u Podgorici. Učešće u sastancima je uzelo 17 štićenika pomenute ustanove, a prema riječima direktora Aleksandra Radinovića, ostvarena je uspješna saradnju za koju su oni zainteresovani da se i dalje nastavi.

Tokom sprovođenja ove faze projekta, ostvarili smo i mnogobrojne kontakte sa organizacijama iz međunarodne zajednice, a koje se bave pitanjem prevencije, dijagnostike i tretmana infekcije virusnim hepatitisom C, te pružanjem podrške osobama u svim fazama liječenja, a posebno tokom rehabilitacije i resocijalizacije. Neke od njih su: CorrelationEuropean Harm Reduction Network, International Harm Reduction Association itd. U okviru ovih aktivnosti smo dobili dozvolu za korišćenje jedinstvenog priručnika o Grupama pomoći i samopomoći korisnicima droga koji žive sa infekcijom virusnog hepatitis C, a kroz program 12 koraka. Za svrhu projekta Priručnik je i preveden sa engleskog jezika.

U prethodnom periodu smo prihvatili metodologiju vođenja sastanaka grupe samopomoći osobama inficiranih virusom hepatitis C prema “Vodiču za grupe podrške korisnicima droga inficiranim hepatitisom C”, izdat od Međunarodne koalicije smanjenja štete među korisnicima droga koji injektiraju. 

Više informacija možete dobiti putem e-maila Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. ili pozivom na broj +382 20 624 608 (svim danima osim nedjelje 17-21h)