Akcija čišćenja javnih lokacija od kontaminiranih igala i šriceva 24.10.2014.

20141024 112743

Terenski radnici NVO Juventas su 24.10.2014. godine organizovali akciju čišćenja kontaminiranog pribora za injektiranje droga, a na poziv građana Glavnog grada. Naime, zabrinuti roditelji koji žive u obližnjoj zgradi su se obratili Udruženju Roditelji putem društvene mreže Facebook, pa je na taj način i ostvarena komunikacija sa timom NVO Juventasa. Ovom prilikom čistili su lokaciju u blizini autobuskog stajališta u naselju Stara Zlatica. Tokom akcije čišćenja sakupljena je manja količina svježe korišćenog kontaminiranog pribora koja će se odnijeti u Klinički centar Crne Gore radi procesa uništenja.

U okviru programa Smanjenje štetnih posljedica NVO Juventasa, čije su aktivnosti usmjerene na podizanje kvaliteta života korisnika droga, ali i njihovih porodica i lokalnih zajednica u kojima žive, organizuju se i periodične akcije čišćenja javnih lokacija, kao i vanredne, po pozivu građana.

Početkom naredne sedmice, izaći će se na teren i očistiti lokacije u naselju Stari Aerodrom. I na ove lokacije su nam ukazali sugrađani.

Koristimo priliku da pozovemo građane da nas obavijeste ukoliko primijete odbačene špriceve i igle, kako bi pribor sakupile osobe koje su obučene za ovu vrstu aktivnosti.

Našoj organizaciji se možete javiti pozivom na sljedeće brojeve telefona: 067/ 350-264, 067/ 350-364 i 020 624 608, kao i slanjem mail-a na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli..

 

Akcija čišćenja 08. april 2014. godine

Terenskiradnici NVO Juventassu 08.04.2014.godine organizovali akciju čišćenja kontaminiranog pribora za injektiranje droga. Ovom prilikom čistili su lokaciju u glavnom gradu – šetačku zonu na brdu Ljubović. Tokom akcije čišćenja sakupljena je jedna specijalizovana kutija kontaminiranog pribora koja je odnijeta u Klinički centar Crne Gore radi procesa uništenja.

U okviru programa smanjenja štete Juventasa, čije su aktivnosti usmjerene na podizanje kvaliteta život akorisnika droga,organizuju se periodične akcije čišćenja lokacija u lokalnojz ajednici, dok je lokacija nabrdu Ljubović očišćena nakon reagovanja novinara ND Vijesti. Koristimo priliku da pozovemo građane da nas obavijeste ukoliko primijete odbačene špriceve i igle, kako bi pribor sakupile osobe koje su obučene za ovu vrstu aktivnosti.

Našoj organizaciji se možete javiti pozivom na sljedeće brojeve telefona - 067/ 350-264 i 067/ 350-364, kao i slanjem mail-a na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. 

Akcija čišćenja 06. mart 2013. godine

akcija ciscenja 6 mart 3 20130311 1617052058

Juventas je 06. marta 2013. godine organizovao akciju čišćenja na Koniku u jednoj staroj, napuštenoj kući i u prostorijama atomskog skloništa na Starom aerodromu, gdje su se nalazili veće količine korišćenog pribora za injektiranje: iskorišćene igle, špricevi i kuvala.

Ovom prilikom sakupljeno je oko 1500 kontaminiranog pribora (iskorišćenih igala i špriceva) i predato u Klinički centar na uništavanje.

 

Akcija čišćenja 01. mart 2013. godine

Juventas je 01. marta 2013. godine organizovao akciju čišćenja u nekadašnjoj zgradi preduzeća Ateks na Bulevaru Ivana Crnojevića u Podgorici. Građani koji žive u blizini obavijestili su zaposlene u Juventas-u da je prostor u kome je nekad bilo podgoričko preduzeće mjesto na kome se okupljaju zavisnici.

U ovoj akciji pornađeno je oko 900 korištenih igala i špriceva koji su sakupljeni u kutije i odnijeti u Klinički centar na uništavanje.

Akcije čišćenja

U sklopu redovnih aktivnosti tima terenskih radnika Juventasa organizovane su akcije čišćenja lokacija na kojima korisnici droga u većim količinama odlažu kontaminirani pribor za injektiranje. Nakon sakupljanja ostavljenog i iskorišćenog pribora (igle, špricevi, ampule i sl), akcije se organizuju jednom mjesečno i realizuju na određenim lokacijama koje su poznate terenskim radnicima Juventasa. Do sada je prikupljeno nekoliko hiljada iskorišćenih igala i špriceva, koji su odnijeti u Klinički centar Podgorice radi procesa uništavanja.

Tokom ljetnjih mjeseci terenski radnici obilazaze i stambena naselja, uglavnom po pozivu ili žalbi građana. Takođe, vršena je akcija čišćenja nekoliko javnih mjesta za koje se smatra da su visoko frekventna. Juventasov tim terenskih radnika će nastaviti sa akcijama čišćenja na teritoriji Podgorice i u 2013. godine, a po pozivu organizovaće akcije i u drugim opštinama Crne Gore.